Maya Link

Ik ben zangeres, actrice, presentatrice, organisator, cultuuraanjager, programmamaker,  theatermaker en songwriter. Ik heb nooit goed kunnen kiezen in welke discipline ik me wilde specialiseren, en heb daarom besloten dat kiezen niet nodig is. Mijn veelzijdigheid brengt me in contact met veelzijdige mensen, projecten en plekken. Op die manier blijf ik altijd geïnspireerd.

 

Al deze rollen hebben vooral één ding met elkaar gemeen, en dat is het podium. Mensen ontroeren, laten lachen, laten dansen, ze raken, een spiegel voorhouden, het kind in ze naar boven halen en meenemen in mijn wereld, in welke vorm dan ook.

Theatermaker

De Nederlands-Irakese Maya Link werd geboren in de Amsterdamse Pijp in een kunstenaarsnest.

Maya probeert bizarre situaties die haar overrompelen in het dagelijks leven en de gevoelens die daarbij opborrelen, te onderzoeken en maakt daar theater van. Wanneer zij van haar ouders probeert los te komen, wanneer een luidruchtige kermisattractie letterlijk voor haar deur staat, wanneer zij een drone ontmoet op het strand die haar probeert in te dammen, of wanneer er een beeld van een voorovergebogen naakte vrouw wordt geplaatst bij de hoerenbuurt in de stad, roept dat iets in haar op dat haar niet los kan laten. De grenzen die volgens haar worden opgezocht, overschreden of opgelegd spreken haar anarchisme aan. In haar werk zoekt ze een vorm waarin zij haar weerstand kwijt kan en maakt deze middels muziektheater, waarin humor en drama naadloos aan elkaar verbonden zijn, tot een universeel gegeven.

Wat zou er gebeuren als je diepste onzekerheid, het stemmetje in je hoofd fysiek in de ruimte is?  Hoe ga je het duel aan met het spook in je gedachten? Hoe vind je een eigen weg in een wereld waar alles al eens is gedaan? En klopt dat wel? 
(Uit de voorstelling: ’Alles is gedaan’)

 

Hoeveel verschillende soorten vrouwen had ik kunnen zijn als alles in mijn leven uit de hand was gelopen? Wat zijn extremen die we als mens op zoeken? Wat drijft ons daar naartoe? (Uit de voorstelling: ‘Schaamstreken’)

Hoe blijven we psychisch in balans als we fysiek afstand moeten houden? Hoe vinden we nieuwe vormen van intimiteit? En hoe kunnen we mens blijven in virtuele krankzinnigheid? (Uit de voorstelling: ‘Als Varkens Konden vliegen’)

De vragen die Maya drijven put zij uit eigen ervaringen en verhalen. Ze probeert dichter bij de antwoorden te komen door ze te visualiseren in verschillende vormen. In haar werk doet zij een poging herkenning op te roepen bij het publiek en wenst mensen dichter bij elkaar te brengen en elkaar beter te laten begrijpen.

Achtergrond

Ik ben geboren in een artiestenfamilie en opgegroeid op het podium. Mijn ouders waren politiek geëngageerde clowns, muzikanten en theatermakers. Ze waren altijd aan het werk en namen mij overal mee naar toe tijdens hun tournees.

 

Dankzij mijn ouders was ik altijd omgeven door professionele muzikanten, theatermakers en andere kunstenaars. Tijdens hun optredens, producties, repetities en soundchecks leerde ik het vak.

 

Omdat hun werk zo verwoven was met hun dagelijks leven, riep ik als recalcitrante tiener dat ik NOOIT VAN MIJN LEVEN op het podium zou gaan staan. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en niet veel later stond ik nota bene samen met hen op het podium. Mijn eerste grote optreden was met Samba Salad & het Metropole Orkest in de gigantische zaal van het toenmalige Vredenburg Utrecht.

 

Sindsdien heb ik in veel verschillende muziektheater producties gespeeld en heb me zo als autodidact ontwikkeld tot podiumkunstenaar.

 

 

Maya Link Herman Link Rita Iny

Inspiratie

Ik laat me door heel veel mensen en gezelschappen inspireren. Hier in volstrekt willekeurige volgorde enkele grootheden die ik heel erg hoog heb zitten:

 

James Brown, Adelheid Roosen, Theo Maassen, Dogtroep, Cab Calloway, Amy Winehouse, Tom Waits, Altin Gün, My Baby, Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Wende, Blondie, Lauryn Hill, The Fugees, Esperanza Spalding, Theatergezelschap de Warme Winkel, Jakop Ahlbom, Armand de Protestzanger, Freddy Mercury, Eefje de Visser, Bette Midler, Vis-á-Vis Theaterspektakel, theatergezelschap BAMBI, Camaron, Paco de Lucia, het Amsterdams Ballon Gezelschap, de Provo beweging, Spinvis, Nancy Sinatra, Eva La Yerbabuena, Barbatuques, Jungle By Night, Kitty Daisy & Lewis, Sallie Ford & The Sound Outside, Nick Waterhouse, Radio FIP, AWE, Timbalada en Fela Kuti