Maya Link

Ik ben zangeres, actrice, danseres, onderwijzer, organisator, cultuuraanjager, netwerker, samensteller, programmeur,  theatermaker en songwriter. Ik heb nooit goed kunnen kiezen in welke discipline ik me wilde specialiseren, en heb daarom besloten dat kiezen niet nodig is. Mijn veelzijdigheid brengt me in contact met veelzijdige mensen, projecten en plekken. Op die manier blijf ik altijd geïnspireerd.

 

Al deze rollen hebben vooral één ding met elkaar gemeen, en dat is het podium. Mensen ontroeren, laten lachen, laten dansen, in beweging brengen, een spiegel voorhouden, het kind in ze naar boven halen, ze iets bijbrengen en ze meenemen in mijn wereld, op wat voor manier dan ook.

Achtergrond

Ik ben geboren in een artiestenfamilie en opgegroeid op het podium. Mijn ouders waren politiek geëngageerde clowns, muzikanten en theatermakers. Ze waren altijd aan het werk en namen mij overal mee naar toe tijdens hun tournees.

 

Op zeer jonge leeftijd begon ik met dans- en muzieklessen. Dankzij mijn ouders was ik altijd omgeven door professionele muzikanten, theatermakers en andere kunstenaars.

 

Omdat hun werk zo verwoven was met hun dagelijks leven, riep ik als recalcitrante tiener dat ik NOOIT VAN MIJN LEVEN op het podium zou gaan staan. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en niet veel later stond ik nota bene samen met hen op het podium. Mijn eerste grote optreden was met Samba Salad & het Metropole Orkest in de gigantische zaal van het toenmalige Vredenburg Utrecht.

 

Sindsdien heb ik in veel verschillende muziektheater producties gespeeld en heb me zo als autodidact ontwikkeld tot podiumkunstenaar.

 

 

Maya Link Herman Link Rita Iny

Inspiratie

Ik laat me door heel veel mensen en gezelschappen inspireren. Hier in volstrekt willekeurige volgorde enkele grootheden die ik heel erg hoog heb zitten:

 

James Brown, Tina Turner, Amy Winehouse, Theo Maassen, Dogtroep, Vis-á-Vis Theaterspektakel, Cab Calloway, My Baby, Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Ellen ten Damme, Blondie, Lauryn Hill, The Fugees, Esperanza Spalding, Theatergezelschap de Warme Winkel, Jakop Ahlbom, Armand de Protestzanger, Freddy Mercury, Eefje de Visser, Bette Midler, Nina Pastori, Camaron, Paco de Lucia, het Amsterdams Ballon Gezelschap, de Provo beweging, Spinvis, Nancy Sinatra, Eva La Yerbabuena, Barbatuques, Jungle By Night, Kitty Daisy & Lewis, Sallie Ford & The Sound Outside, Radio FIP, AWE, Timbalada, Fela Kuti, Harry Belafonte, Louis Prima, Trini Lopez en Adelheid Roosen.